Kuwait

  • Freedom house logo
  • Global peace index logo Rank: 1,67
  • 165.4 (miljoner kronor) svensk vapenexport till Kuwait sedan kriget i Jemen inleddes 2015.

2019-2023 köpte Kuwait krigsmateriel för 83,5 miljoner kronor. Exporten till Kuwait har genom åren bland annat inkluderat CBRN-utrustning från Saab, lysraketställ, raketställ och saneringsutrustningen OXA från Bofors.

Kuwait har enorma demokratiska brister, bland annat är yttrande- och mötesfriheten begränsad och det rapporteras även om allvarliga kränkningar av mänskliga rättigheter i landet. Särskilt utsatta är landets stora andel arbetare som inte har medborgarskap och därmed saknar rösträtt. Cirka 70% av landets invånare saknar medborgarskap och det är svårt att bli kuwaitisk medborgare oavsett hur länge du har bott i landet. Det är otillåtet för personer som inte är muslimer att bli medborgare och väldigt svårt för personer födda utomlands samt som inte har en kuwaitisk far att bli medborgare. Kuwait var en av de länder som till en början tillhörde den saudiledda koalition som krigat i och upprätthåller en blockad mot Jemen. 

På 1960- till 1980-talet var det inte tillåtet att exportera krigsmateriel från Sverige till Kuwait. Trots detta hamnade svenska vapen i Kuwait. På 1960-talet hade Storbritannien rätt att vidareexportera granatgeväret Carl Gustaf till Kuwait, trots att det inte var tillåtet att exportera direkt från Sverige till landet. 1967 exporterades exempelvis 100 granatgevär till Storbritannien som såldes vidare till Kuwait året efter. 

I början av 1980-talet smugglade det svenska företaget Bofors luftvärnsammunition via Italien till Kuwait. I mitten av 1980-talet smugglade Bofors även 57 mm remsraketer, som bland annat kan sättas på flygplan för att störa radarjaktrobotar, via Singapore till Kuwait.

Referenser:
Freedom House om Kuwait.
Pressmeddelande från Saab om försäljning av CBRN-utrustning till Kuwait.
Pressmeddelande från Saab om försäljning av undervattensfarkosten Double Eagle till Kuwait.
Svenska Freds statistik baserad på regeringens skrivelser om svensk krigsmaterielexport.
Westander, H. (1991). Slutrapport: Kuwait. Svenska freds- och skiljedomsföreningen.
Uppsala conflict data program om Jemenkriget och Saudiledda koalationen

Sidan uppdaterades senast maj 2024.

Nästa land:

Välkommen till vapenkartan!

Vapenkartan är en kunskapsbas där du kan se ett urval av de länder dit svensk krigsmateriel exporterats, exporteras eller marknadsförs.

Klicka på ett land för att läsa om landets relation till svensk vapenexport, hur mycket svensk krigsmateriel som har köpts, om landet är i väpnad konflikt, vad landet har för demokratisk status och respekt för mänskliga rättigheter.

Bli medlem & Månadsgivare
Var med och bygg hållbar fred
50 kr 100 kr 200 kr