Sydafrika
- Rank: 2,4
Sydafrika är en av de större mottagarna av svensk vapenexport över tid och var den allra största vapenkunden 2007 och 2008. Företag i Sverige exporterade 2019-2023 krigsmateriel till Sydafrika för 434 miljoner kronor. Exporten till Sydafrika har genom åren framför allt bestått av Saabs stridsflygplan Jas Gripen.
1999 genomfördes en stor och skandalomsusad vapenaffär med Sydafrika. Svenska vapenföretaget Saab sålde tillsammans med brittiska BAE Systems in en stor mängd vapensystem, bland annat Jas Gripen-plan, till Sydafrika. Den svenska regeringen gjorde en stor satsning på att göra reklam för affären genom ”Sydafrikaveckan”, då bland annat en konsert med svenska artister och en fotbollsmatch hölls i Sydafrika. Den svenska regeringens och svenska tjänstemäns stöd var avgörande i att Saab vann Sydafrikaaffären och över 1,5 miljarder kronor betalades ut till agenter i samband med försäljningen.
Det finns långtgående misstankar om att mutor och olovlig användning av biståndspengar förekom i Sydafrikaaffären. BAE Systems gjorde 2010 en uppgörelse med de brittiska och amerikanska regeringarna som gick ut på att företaget medgav några mindre brott, betalade runt 3,7 miljarder kronor i böter och i gengäld blev garanterade att den stora polisutredningen om de misstänkta mutorna skulle läggas ner. Saab avfärdar mutanklagelserna och den svenska utredningen om Saabs roll i mutaffären lades ner 2009 i brist på bevis.
Sydafrikaaffären har kritiserats av många, däribland frihetskämpen Desmond Tutu. Han önskade en ordentlig utredning av affären och menar att Sverige agerade hänsynslöst och pressade Sydafrika till att köpa Jas-plan.
Referenser:
Artikel i Expressen om Desmond Tutu och Sydafrikaaffären.
Resare, N. (2010). Mutor, makt och bistånd. Natur & Kultur.
Granskning av SVT Nyheter om Saab och mutanklagelser.
SVT Nyheter om att BAE Systems medger sig skyldiga till att ha lämnat missvisande information.
SVT Nyheter om den tjeckiska förundersökningen om misstänkta mutor.
Åkerström, L. (2023). Den svenska vapenexporten. Leopard förlag.
Sidan uppdaterades senast maj 2024.
Nästa land:Vapenkartan
Klicka på ett land för att lära dig mer om landets relation till svensk vapenexport.
- Albanien
- Algeriet
- Australien
- Bahrain
- Bangladesh
- Botswana
- Brasilien
- Brunei
- Colombia
- Danmark
- Egypten
- Estland
- Filippinerna
- Finland
- Frankrike
- Förenade Arabemiraten
- Grekland
- Grönland
- Hongkong
- Indien
- Indonesien
- Irak
- Israel
- Italien
- Japan
- Jordanien
- Kanada
- Kazakstan
- Kuwait
- Lettland
- Malaysia
- Mexiko
- Myanmar
- Nederländerna
- Nigeria
- Norge
- Oman
- Pakistan
- Qatar
- Ryssland
- Saudiarabien
- Schweiz
- Singapore
- Spanien
- Sri Lanka
- Storbritannien
- Sverige
- Sydafrika
- Sydkorea
- Tanzania
- Thailand
- Tjeckien
- Tunisien
- Turkiet
- Tyskland
- Ukraina
- Ungern
- USA
- Zambia
- Österrike
Välkommen till vapenkartan!
Vapenkartan är en kunskapsbas där du kan se ett urval av de länder dit svensk krigsmateriel exporterats, exporteras eller marknadsförs.
Klicka på ett land för att läsa om landets relation till svensk vapenexport, hur mycket svensk krigsmateriel som har köpts, om landet är i väpnad konflikt, vad landet har för demokratisk status och respekt för mänskliga rättigheter.